Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Δομή Αστέγων: Υπνωτήριο Αστέγων Δήμου Ιωαννιτών
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,090,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €1,090,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά τη λειτουργία Δομής Αστέγων «Υπνωτήριο Αστέγων Δήμου Ιωαννιτών» με στόχο την κάλυψη επειγουσών στεγαστικών και βιοτικών αναγκών των αστέγων. Πατώντας στην συμπληρωματικότητα της δομής αυτής με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και του Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ) Δήμου Ιωαννιτών έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με τις υπηρεσίες αυτές και άλλους φορείς και υπηρεσίες της πόλης (Αστυνομία, ΕΚΑΒ, νοσοκομεία, θεραπευτικά προγράμματα, υπηρεσίες ψυχολογική, νομικής, εργασιακής στήριξης κλπ) με στόχο την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη υποστήριξη των ωφελουμένων των δομών διευρύνοντας το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα προς τους ωφελούμενους για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την άρση της περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού των ωφελουμένων και την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα των αστέγων, της έλλειψης στέγης και τα προβλήματα που αυτό επιφέρει.
Κρισιμότητα
Δεδομένου ότι από τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών και του ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο αριθμό αστέγων ο οποίος δυνητικά αυξάνεται, η λειτουργία της Δομής Αστέγων - Υπνωτηρίου Αστέγων του Δήμου Ιωαννιτών θεωρείται αναγκαία προκειμένου να παρέχει σε άστεγα άτομα και οικογένειες με ελλιπή στέγαση, αφενός πρωτογενείς υπηρεσίες φιλοξενίας κατά το διάστημα της νύχτας , άμεσης βοήθειας σε θέματα υγιεινής, καθαριότητας, και δευτερογενώς υπηρεσίες πολύπλευρης στήριξης και διασύνδεσης με τις υπηρεσίες και την κοινότητα με απώτερο στόχο την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη. Η πράξη ως τέτοια δεν παράγει έσοδα και αποτελεί μια σημαντική υπηρεσία κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου είναι πιο αποτελεσματική και ουσιαστική να υλοποιείται από τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιωαννιτών που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα φορέα ή ιδιώτη τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων και μπορούν να ανταποκριθούν με μια πληθώρα υπηρεσιών. Ο πολίτης εμπιστεύεται τον Δήμο Ιωαννιτών και τις υπηρεσίες του και σ' αυτόν απευθύνεται τόσο για να λάβει υπηρεσίες όσο και για να παρέχει προϊόντα, εθελοντικές υπηρεσίες και συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών που αποτελεί το νομικό πρόσωπο του Δήμου για την Κοινωνική Πολιτική διαθέτει ήδη ένα δίκτυο συνεργασιών με φορείς, υπηρεσίες, επιχειρήσεις και πολίτες καθώς και την κατάλληλη εμπειρία και εξοπλισμό για την προσέγγιση της συγκεκριμένης ομάδας στόχου (πχ διαθέτουμε οχήματα για την πρόσβαση στους αστέγους και την μεταφορά τους αν χρειαστεί στην δομή). Επιπλέον ο ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών και ο Δήμος Ιωαννίνων όταν θα χρειαστεί θα διαθέσει το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ωφελουμένων. Παράλληλα μέσω του φορέα μας αξιοποιείται πληθώρα εξοπλισμού που ήδη διαθέτει ο ΟΚΠΑΠΑ Δήμου Ιωαννιτών ή ο Δήμος Ιωαννιτών. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η υλοποίηση της πράξης από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιωαννιτών θα είναι αναγκαία στο βαθμό που θα επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος για μια νέα δομή αυτού του μεγέθους.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης είναι τα εξής: • Καταγραφή των ωφελουμένων • Καταγραφή και παρακολούθηση του αριθμού των ωφελουμένων στο ΕΠΣ, με τη μορφή δεικτών. • Ατομικός/οικογενειακός φάκελος του ωφελούμενου ο οποίος θα περιλαμβάνει τουλάχιστον: o Κοινωνικό Ιστορικό o Ιατρικές Εξετάσεις o Αντίγραφο ταυτότητας ή άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου o Ατομικό Συμφωνητικό Αποδοχής του Κανονισμού Λειτουργίας. • Ενημερωτικό υλικό για όλες τις δράσεις του Δήμου και της Περιφέρειας για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. • Ενημερωτικό υλικό για το Έργο • Δράσεις στήριξης αστέγων στον δρόμο • Φάκελος με παρουσιολόγια στελεχών • Βιβλίο καταγραφής συμβάντων • Βιβλίο εισόδου – εξόδου ωφελουμένων • Αρχείο αλληλογραφίας της υπηρεσίας και επικοινωνίας φορέων που θα δικτυωθούν. Κατά την υλοποίηση της Πράξης θα υλοποιηθούν οι προαναφερόμενες δράσεις με τα αντίστοιχα πακέτα εργασίας: Πακέτο Εργασίας 1. Υποδοχή και φιλοξενία ωφελούμενου Π1.1. Ατομικός Φάκελος Ωφελούμενου Π1.2. Ατομικό Συμφωνητικό Π1.3. Βιβλίο εισόδου εξόδου ωφελούμενου Π1.4. Βιβλίο καταγραφής υλικών που διανέμονται (ιματισμός, φάρμακα, φαγητό κλπ) Π1.5. Παρουσιολόγιο προσωπικού Π1.6. Ηλεκτρονική Βάση δεδομένων καταγραφής του ωφελούμενου πληθυσμού με σύνδεση με το Ενιαίο σύστημα Πακέτο Εργασίας 2: Ψυχοκοινωνική Στήριξη των ωφελουμένων - Παρακολούθηση ωφελουμένων Π2.1 Καρτέλα ωφελούμενου Π2.2 Φάκελος Αλληλογραφίας με τις υπηρεσίες και φορείς Π2.3 Αρχείο με ενημερωτικό υλικό για τους ωφελούμενους Π2.4 Πρακτικά ατομικών και ομαδικών συνεδριών Πακέτο Εργασίας 3: Λειτουργία Ομάδας Δρόμου - Street Work Π3.1 Αντίγραφο Βιβλίου Κίνησης Οχήματος Π3.2 Βιβλίο Συμβάντων Π3.3 Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων για τα περιστατικά στον δρόμο Π3.4 Βιβλίο διάθεσης προϊόντων Π3.5 Αρχείο Ενημερωτικού Υλικού για τους εν δυνάμει ωφελούμενους Πακέτο Εργασίας 4: Προβολή - Δημοσιότητα - Δικτύωση: Π4.1. Δημιουργία Ενημερωτικού υλικού για το Έργο Π4.2. Διάθεση Ενημερωτικού υλικού για όλες τις δράσεις του Δήμου και της Περιφέρειας για δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα Π4.3. Αρχείο επικοινωνίας με φορείς για την λειτουργία τυπικών και άτυπων δικτύων συνεργασίας προς όφελος των δικαιούχων
Δείκτες Εκροών
  • 05502.Αριθμός υποστηριζόμενων δομών
  • 05503. Αριθμός επωφελουμένων των υποστηριζόμενων δομών
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 05504. Αριθμός δομών που προσφέρουν βελτιωμένες / διευρυμένες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.