Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπτυξη συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €165,223.80
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €165,223.80
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά την προμήθεια συστήματος (σταθμού) μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων και γενικότερα της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ο οποίος θα τοποθετηθεί εντός του αστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων με βάση τις προδιαγραφές που τίθενται στην Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 14122/549/Ε.103 (ΦΕΚ 488/Β/30.03.2011). Ο σταθμός περιλαμβάνει κλωβό στέγασης των οργάνων, αναλυτές και παρελκόμενο εξοπλισμό για την μέτρηση, καταγραφή και μετάδοση των μετρήσεων. Εντός του κλωβού θα τοποθετηθούν: - Αυτόματοι αναλυτές μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, - Μετεωρολογικό σύστημα που θα περιλαμβάνει μετεωρολογικό ιστό, πάνω στον οποίο θα είναι εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί αισθητήρες (θερμοκρασίας, υγρασίας, ταχύτητας και διεύθυνσης του ανέμου), - Σύστημα συλλογής και καταγραφής δεδομένων με το κατάλληλο λογισμικό. Παράλληλα θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και των αναλυτών μέτρησης ρύπων μέχρι τη λήξη του προγράμματος στις 31/12/2023.
Κρισιμότητα
Στην πόλη των Ιωαννίνων λειτουργεί από το 2008 ένας σταθμός μέτρησης των επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων, όμως δεν επαρκεί για την χαρτογράφηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην Περιφέρεια Ηπείρου. Δεν υπάρχουν σήμερα επαρκείς χρονοσειρές δεδομένων των συγκεντρώσεων των ρύπων οι οποίες να μπορούν να αξιοποιηθούν στη λήψη αποφάσεων για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του αστικού κέντρου κυρίως λόγω της παλαιότητας των οργάνων και των συχνών βλαβών. Η συγκεκριμένη πράξη θεωρείται αναγκαία ώστε να λαμβάνονται αξιόπιστα δεδομένα για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων και την προστασία του πληθυσμού από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος (σταθμού) μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας εντός κλωβού όπου εγκαταστάθηκαν αυτόματοι αναλυτές μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, μετεωρολογικό σύστημα καθώς και όργανα δειγματοληψίας, συλλογής, καταγραφής και μετάδοσης των μετρήσεων, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της λειτουργικότητας μέχρι την λήξη του προγράμματος στις 31/12/2023. Πιο αναλυτικά περιλαμβάνονται:1. Αυτόματος αναλυτής αιωρούμενων σωματιδίων για τα ΑΣ10 2. Αυτόματος αναλυτής αιωρούμενων σωματιδίων για τα ΑΣ2.5 3. Αυτόματος αναλυτής οξειδίων του αζώτου 4. Αυτόματος αναλυτής διοξειδίου του θείου 5. Αυτόματος αναλυτής μονοξειδίου του άνθρακα 6. Αυτόματος αναλυτής όζοντος 7. Κλωβός 8. Σύστημα δειγματοληψίας 9. Μετεωρολογικό σύστημα (μετεωρολογικός ιστός, ανεμόμετρο, ανεμοδείκτης, αισθητήρας μέτρησης θερμοκρασίας, αισθητήρας μέτρησης υγρασίας) 10. Σύστημα συλλογής, καταγραφής δεδομένων και επικοινωνίας 11. Σύστημα ανάλυσης δεδομένων
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1614.ΕΚΠΟΜΠH ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ EKTOΣ ΣΕΔΕ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.