Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
«Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού Τ.Π.Ε. Σχολικών Μονάδων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου»
Άξονας: 4.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,715,126.32
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,715,126.32
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το Έργο αφορά στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών 488 σχολικών μονάδων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου στοχεύοντας στην προμήθεια του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού Τεχνολογίας Πληρφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) προκειμένου να προωθηθεί η εξοικείωση όλων των μαθητών στο συνεχώς εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με τις οποίες η προσβασιμότητα, η αναβάθμιση της παρεχόμενης ποιότητας στην Προσχολική, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων αποτελούν μέτρα πρόληψης της σχολικής διαρροής. Το εν λόγω Έργο θα υλοποιηθεί εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Κρισιμότητα
Ένα μείζον θέμα για το εκπαιδευτικό σύστημα και εν γένει για το κοινωνικό κράτος αποτελεί η ουσιαστική ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ιδιαίτερα η ενίσχυση και υποστήριξη της περιφέρειας στον τομέα αυτό. Εκτιμώντας την υφιστάμενη κατάσταση των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Ηπείρου που εξοπλίστηκαν κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, ΕΣΠΑ 2007-2013, διαπιστώνεται ότι αφενός ένας σχετικά μικρός αριθμός σχολικών μονάδων διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και μπορεί να τον αξιοποιήσει στα προγράμματα σπουδών και στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική και αφετέρου οι ανάγκες για εξοπλισμό ΤΠΕ παραμένουν μεγάλες, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου έχει αιτηθεί προμήθεια σε εξοπλισμό ΤΠΕ με βάση την καταγραφή αναγκών που πραγματοποιήθηκε. Ως εκ τούτου, η αναβάθμιση των υποδομών εξοπλισμού στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Ηπείρου κρίνεται ως απολύτως αναγκαία, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ολοκληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του Ψηφιακού Σχολείου και εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την εφαρμογή δράσεων αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών ΤΠΕ των σχολείων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του Ψηφιακού Σχολείου, γεγονός το οποίο συντελεί καθοριστικά και στη μείωση της σχολικής διαρροής. Η προτεινόμενη Πράξη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου ψηφιακού σχολείου, αφορά στην υποστήριξη, στον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού σχολικών μονάδων Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου και στην πλήρη ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, ούτως ώστε οι μαθητές να έχουν έναν περισσότερο ενεργό ρόλο στη σχολική ζωή, να μετέχουν δημιουργικά και να βιώνουν αυτή την κατάσταση μέσα σε ένα εμπλουτισμένο, και με γνώσεις και με άλλα στοιχεία, ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον. Η ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών, με τη χρήση των ΤΠΕ συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ως εκ τούτου στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, η προτεινόμενη Πράξη αναβάθμισης εξοπλισμού ΤΠΕ σχολικών μονάδων υλοποιεί μέρος της στρατηγικής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κατά της ΠΕΣ, που θέτει ως κύρια προτεραιότητα την «Αντιμετώπιση και μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της ισότιμης πρόσβασης» σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και η οποία περιλαμβάνεται στη δράση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου (ΠΕΣ). Η συνέχεια της περιγραφής της «Αναγκαιότητα (αναφορά της ανάγκης, του προβλήματος ή / και της αποτυχίας της αγοράς που θα αντιμετωπιστεί με την προτεινόμενη πράξη)'' βρίσκεται ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΤΔΠ΄΄, σημείο 1 «ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ».
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της Πράξης, όπως θα αποτυπωθούν στα πρωτόκολλα παραλαβής και τα συνημμένα σε αυτά απαιτούμενα παραστατικά από τις κατά τόπους σχολικές μονάδες Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι ως ακολούθως: ΣΤΑΘΕΡΟΣ Η/Υ (DESKTOP) : 1.757 τεμάχια ΦΟΡΗΤΟΣ Η/Υ (LAPTOP) : 681 τεμάχια ΒΙΝΤΕΟΠΡΟΒΟΛΕΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ (SHORT THROW PROJECTOR): 299 τεμάχια ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ Α4 : 264 τεμάχια ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ LASER Α4 : 266 τεμάχια ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΑΜΕΡΑ (WEB CAMERA): 808 τεμάχια ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ : 318 τεμάχια ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ (ACCESS POINT) : 365 τεμάχια ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΤΗΣ (HIGH-END WORKSTATION FOR SERVER): 110 τεμάχια ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (HEADSET) : 1.487 τεμάχια ΜΕΤΑΓΩΓΕΑΣ (SWITCH) : 257 τεμάχια ΣΕΤ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ : 166 τεμάχια ΣΕΤ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : 126 τεμάχια ΣΕΤ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ: 75 τεμάχια ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ(INTERACTIVE SET) : 294 τεμάχια ΜΟΝΑΔΑ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (UPS): 300 τεμάχια.
Δείκτες Εκροών
  • CO35.Παιδική μέριμνα και εκπαίδευση: Δυναμικότητα ενισχυόμενων υποδομών παιδικής μέριμνας ή εκπαίδευσης

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.