Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό κτιριακό τομέα
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €4,500,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €4,464,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Η δράση έργου ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΙΙ στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών της χώρας συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, για την επίτευξη του σχετικού εθνικού στόχου, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης. Επιπλέον ο σχεδιασμός της Δράσης διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την εισοδηματική κατάσταση των ιδιοκτητών.Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν μεταξύ άλλων, σε θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης κλπ. Επίσης, τίθεται συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί μέσω των ως άνω παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου, διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων των κτιρίων από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν όσο και μετά την υλοποίησης των παρεμβάσεων.
Κρισιμότητα
Στο πλαίσιο της Οδηγίας 2012/27/EE για την ενεργειακή απόδοση, έχει τεθεί δεσμευτικός ευρωπαϊκός στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 368 Mtoe έως το 2020. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης του 2014 που έχει κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αντίστοιχος εθνικός στόχος ενεργειακής απόδοσης για το 2020 είναι κατανάλωση τελικής ενέργειας έως 18,4 Μtoe, ενώ για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν προταθεί συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας 2.85 Mtoe μέχρι το 2020. Όπως αποτυπώνεται στο κείμενο «Αναθεώρηση και επικαιροποίηση της εκ των προτέρων αξιολόγησης του προτεινόμενου μέσου χρηματοοικονομικής τεχνικής με στόχο παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα κατά την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020», που εκπονήθηκε από τη Μονάδα Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ, τα ελληνικά κτίρια παρουσιάζουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση. Σύμφωνα με την Εurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη, περίπου 30% μεγαλύτερη από αυτή της Ισπανίας και περίπου διπλάσια από την κατανάλωση της Πορτογαλίας, ενώ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από χώρες με ψυχρότερο κλίμα όπως το Βέλγιο και οι Σκανδιναβικές χώρες. Στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020 ο θεματικός στόχος 4, αφορά υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, η επενδυτική προτεραιότητα 4c αφορά την στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων και στον τομέα της στέγασης.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα

- Υλοποιηθείσες παρεμβάσεις- Ενεργειακές επιθεωρήσεις- Αριθμός αναβαθμισμένων ενεργειακά κατοικιών λαμβάνοντας υπόψη την τιμή-στόχο-Ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου , λαμβάνοντας υπόψη την τιμή στόχο. Για το Υποέργο του Συμβούλου Υποστήριξης, παραδοτέες είναι οι Υπηρεσίες Συμβούλου Υποστήριξης.

Δείκτες Εκροών
  • CO31.Ενεργειακή απόδοση: Αριθμός νοικοκυριών που κατατάσσονται σε καλύτερη κατηγορία ενεργειακής κατανάλωσης
  • CO34.Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1613.Ετήσια εξοικονόμηση τελικής ενέργειας

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.