Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,115,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €2,115,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά τον εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος στην Περιφέρεια Ηπείρου και περιλαμβάνει 3 υπόεργα. ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα παντός εδάφους, 4Χ4, χωρητικότητας 4.000 λίτρων νερού (τεμ. 5).Πρόκειται  για πυροσβεστικά οχήματα εξοπλισμένα με δεξαμενές νερού και αφρού χωρητικότητας 4.000 λίτρων και 300 λίτρων, αντίστοιχα, με ικανότητα μεταφοράς δύο (2) ακόμη μελών πληρώματος πλέον του οδηγού.Τα υπό προμήθεια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα με κύριο έργο την δασοπυρόσβεση με αποτέλεσμα να επιχειρούν σε εξαιρετικά ανώμαλα  εδάφη και δύσβατες περιοχές. Επίσης θα διαθέτουν πρόσθετο, κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να επεμβαίνουν και σε άλλα συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Όχημα Βοηθητικό τύπου VAN 4x4 (τεμ. 5). Πρόκειται για όχημα (4x4) μικτής χρήσης (μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού) με κύριο έργο τη μεταφορά προσωπικού και του εξοπλισμού τους σε συμβάντα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές - πλημμύρες), καθώς και σε άλλα συμβάντα αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Θα έχει δυνατότητα μεταφοράς εννιά (9) ατόμων συμπεριλαμβανομένου του οδηγού και επιπλέον χώρο αποσκευών για να τοποθετείται ο ατομικός και λοιπός πυροσβεστικός εξοπλισμός των επιβαινόντων. Ο θάλαμος οδήγησης - επιβατών θα φέρει δύο (2) θύρες στο χώρο οδήγησης και μία (1) συρόμενη θύρα στη δεξιά πλευράς του αμαξώματος ενώ τα καθίσματα θα είναι διαμορφωμένα σε τρεις (3) σειρές των τριών (3) ατόμων. ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Διασωστικά υδραυλικά εργαλεία (μπαταρίας) (τεμ. 5 σειρές). Η διασωστική σειρά θα χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις διάσωσης όπως κατά τον απεγκλωβισμό ατόμων σε τροχαία ατυχήματα, καταρρεύσεις κτιρίων κλπ.
Κρισιμότητα
Στην περιφέρεια Ηπείρου κάθε χρόνο σημειώνεται σημαντικός αριθμός δασικών πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές αυτές εμφανίζονται είτε στον ορεινό όγκο της περιφέρειας είτε είναι εισερχόμενες από την Αλβανία. Η ύπαρξη σύγχρονων πυροσβεστικών οχημάτων με δυνατότητες πρόσβασης σε δύσβατα εδάφη θα επιτρέψει την βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΠΣ στην αντιμετώπιση τέτοιων συμβάντων. Επιπρόσθετα η προμήθεια ειδικών διασωστικών οχημάτων θα συμβάλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες της περιφέρειας, τόσο σε περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων όσο και σεισμικών γεγονότων. Άλλωστε η περιφέρεια Ηπείρου είναι ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή. Τέλος ο προτεινόμενος εξοπλισμός είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και σε περιστατικά πλημμυρικών γεγονότων.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Πέντε (5) Υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα παντός εδάφους, 4Χ4, χωρητικότητας 4.000 λίτρων νερού. Πέντε (5) Οχήματα Βοηθητικά τύπου VAN 4x4. Πέντε (5) Σειρές Διασωστικών υδραυλικών εργαλείων (μπαταρίας).
Δείκτες Εκροών
  • 08706.Ενέργειες αναβάθμισης δομών πολιτικής προστασίας
Δείκτες Αποτελέσματος
  • T1616.ΈΚΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2007/60/ΕΚ

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.