Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπτυξη εφαρμογών ΤΠΕ του Επιμελητηρίου Άρτας για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Ψηφιακές Υπηρεσίες Ενίσχυσης της Τοπικής Επιχειρηματικότητας
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €188,771.40
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €188,771.40
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Στόχος του έργου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου Άρτας, έτσι ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη εσωτερική υποδομή και την εξωστρέφεια για να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις αρχές της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου το Επιμελητήριο θα αναπτύξει συστήματα και υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που εντάσσονται στους παρακάτω άξονες: - Αναβάθμιση της εσωτερικής ψηφιακής υποδομής του Επιμελητηρίου. - Υποδοχή και εξυπηρέτηση σε ένα σημείο των αιτημάτων των επιχειρήσεων (One Stop Shop). - Παροχή εξειδικευμένης επιχειρηματικής πληροφόρησης και συμβουλών. - Δημιουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας. - Εξωστρέφεια ψηφιακών υπηρεσιών και διασύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις.
Κρισιμότητα
Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου που αποτελεί το αντικείμενο του προτεινόμενου έργου, είναι απολύτως στοχευμένος και συμβατός με τους βασικούς άξονες που περιλαμβάνονται στο θεσμικό ρόλο ενός σύγχρονου Επιμελητηρίου. Αποτελεί δε απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή των Ανταποδοτικών Υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις - μέλη των Επιμελητηρίων, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Το παρόν έργο είναι αναγκαίο για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του Επιμελητηρίου στους 3 βασικούς άξονες: 1. Διοικητική Εξυπηρέτηση Επιχειρήσεων - μείωση της γραφειοκρατίας Το Επιμελητήριο θα πρέπει να αναβαθμίσει την υποδομή του τόσο σε υλικό όσο και σε λογισμικό ώστε να αποτελέσει το μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης (One Stop Shop) των επιχειρήσεων του Νομού. Επιπλέον και λόγω της γεωμορφίας του Νομού όπου πολλές περιοχές είναι μακρυά από την Άρτα, την έδρα του Επιμελητηρίου θα πρέπει να αναπτυχθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ολοκληρωμένη απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων. Επιπλέον θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Επιμελητηρίου για συνεδριάσεις των επιτροπών και για τη διοργάνωση ημερίδων / εκδηλώσεων. 2. Ολοκληρωμένη ενημέρωση των επιχειρήσεων και του κοινού Ένας από τους πλέον βασικούς ρόλους των Επιμελητηρίων είναι η Ολοκληρωμένη υποστήριξη και πληροφόρηση των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα η νέα Επιμελητηριακή Νομοθεσία (4497/2017) στο άρθρο 62 αναφέρει ότι Σκοπός των Επιμελητηρίων είναι: - η παροχή στα μέλη τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο γνωμοδοτικών εισηγήσεων και πληροφοριών για κάθε οικονομικό θέμα, - η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της δραστηριότητας των μελών τους, καθώς και η κατ’ εξουσιοδότηση άσκηση αρμοδιοτήτων δημοσίου δικαίου που αφορούν θέματα σύστασης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Με το παρόν έργο το Επιμελητήριο θα αναπτύξει τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες για ολοκληρωμένη ενημέρωση και εξατομικευμένη online συμβουλευτική υποστήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα όπως: - Φορολογιστική Πληροφόρηση - Εργασιακά θέματα - Προετοιμασία ίδρυσης επιχείρησης - Διαδικασία σύστασης - Διοίκηση και λειτουργία επιχείρησης - Ανάπτυξη της επιχείρησης - Χρηματοδότηση επιχείρησης - Εξωστρέφεια και εξαγωγές, - Μεταβίβαση - Διακοπή λειτουργίας επιχείρησης, κλπ 3. Ολοκληρωμένη και έγκυρη παρακολούθηση Επιχειρηματικότητας μέσω του Παρατηρητηρίου που θα δημιουργηθεί και η οποία θα παρέχει όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη των Επιχειρήσεων και της οικονομίας της περιοχής. Η εφαρμογή αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος εκτός νομού αλλά θα αποτελέσει και χρήσιμο εργαλείο για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου.. 4. Εξωστρεφείς ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τα μέλη του Επιμελητηρίου Τα Σύγχρονα Επιμελητήρια οφείλουν να προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τις επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές που περιγράφονται στην παρούσα πρόταση περιλαμβάνουν το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, το Αναπτυξιακό Ψηφιακό Αποθετήριο για προβολή μέσω του Portal κ.α.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
- Εξοπλισμός - Νέα Διαδικτυακή πύλη του Επιμελητηρίου - Μηχανισμός επικοινωνίας και ενημέρωσης - Ολοκληρωμένο σύστημα υποδοχής και εξυπηρέτησης αιτημάτων - Υπηρεσία εξειδικευμένης επιχειρηματικής πληροφόρησης και συμβουλών - Παρατηρητήριο τοπικής επιχειρηματικότητας - Ψηφιακό αποθετήριο - Εφαρμογή Προβολής και Ηλεκτρονικής Συνεργασίας των Επιχειρήσεων - Mobile Εφαρμογή προβολής συνολικού Τουριστικού Προϊόντος Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση, και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από τον φορέα.
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.