Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών από τους Ο.Τ.Α. - Δ. Πάργας
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €182,280.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €182,280.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη και βελτίωση ενός συνόλου δράσεων παροχής νέων και πρωτοποριακών ψηφιακών εφαρμογών / υπηρεσιών προς τον πολίτη, που θα διαλειτουργούν με τις υφιστάμενες υποδομές (λογισμικού και εξοπλισμού) του Δήμου Πάργας. Με την υλοποίηση του έργου, ο Δήμος ενισχύει σημαντικά τη συμμετοχικότητα και τη διαφάνεια, εκσυγχρονίζει την εσωτερική λειτουργική του οργάνωση και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών του, έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει άμεσα, ποιοτικά και αποδοτικά τα αιτήματα των πολιτών και να προσφέρει εύκολη ηλεκτρονική διεκπεραίωση των συναλλαγών των δημοτών με τις Δημοτικές υπηρεσίες.
Κρισιμότητα
Το πλείστο των συστημάτων του Δήμου Πάργας λειτουργεί μέσα από το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια ανανέωσης του εξοπλισμού πληροφορικής. Έτσι, έχει δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή σε κεντρικά συστήματα νέας γενιάς, μέσω πολλαπλών συστημάτων εικονικών μηχανών υψηλής διαθεσιμότητας με ανεξάρτητα συστήματα διαδικτυακής αποθήκευσης δεδομένων υψηλής ταχύτητας, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων θέσεων εργασίας. Το συνολικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των υπηρεσιών σε επεξεργαστική ισχύ, αλλά και σε επαρκείς και ασφαλείς αποθηκευτικούς χώρους. Επιπλέον, μπορεί να υποστηρίξει διαδικασίες και να υποδεχθεί λογισμικό και εφαρμογές που αφορούν τη διαδικτυακή επικοινωνία, τόσο με τον πολίτη όσο και μεταξύ του Δήμου και των υπόλοιπων φορέων. Σε αντιδιαστολή με την κατάσταση του εξοπλισμού, οι υπάρχουσες εφαρμογές λογισμικού δεν είναι σε θέση να παρέχουν ένα ασφαλές, αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα με δυνατότητα λειτουργίας σε διαδικτυακό περιβάλλον, το οποίο να καλύπτει βασικές ανάγκες των πολιτών και να μην απαιτεί την φυσική παρουσία του πολίτη, όπως π.χ. οι ηλεκτρονικές πληρωμές βεβαιωμένων και μη οφειλών, ή η ηλεκτρονική πρωτοκόλληση, διακίνηση απόδοση και παρακολούθηση αιτημάτων και εγγράφων. Συστήματα ταυτοποίησης προσώπων ακόμη και μέσω του συστήματος TAXIS θα διευκολύνουν πλέον σημαντικά τη διαδικασία πρόσβασης των πολιτών σε διαδικτυακές υπηρεσίες, ενώ η επείγουσα ανάγκη εναρμόνισης με κανονισμούς όπως οι Γενικοί Κανονισμοί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) καθιστά αναγκαιότητα πλέον την άμεση ιχνηλασιμότητα διακίνησης και επεξεργασίας των αιτημάτων και εγγράφων με συμμόρφωση στους κανονισμούς και τις απαιτήσεις διακίνησης ηλεκτρονικών εγγράφων. Παράλληλα, και εξαιτίας της ουσιαστικής καταγραφής των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού του Δήμου, διαπιστώθηκε το έλλειμμα σε συγκεκριμένα συστήματα που, είτε θα αναβαθμίσουν, είτε θα συμπληρώσουν την υφιστάμενη λειτουργία του Δήμου. Τέλος, η αναγκαιότητα της πράξης προκύπτει και αναδεικνύεται επιπλέον μέσα από τους στόχους του παρόντος έργου, ήτοι: α) προσέλκυση των δημοτών για συμμετοχή στις νέες διαδικασίες, β) δραματική επιτάχυνση στη διαδικασία ανεύρεσης πληροφοριών, γ)αντικειμενικοποίηση του μηχανισμού λήψης και διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών, δ) Μείωση της γραφειοκρατίας –απλοποίηση καθημερινής εργασίας και αύξηση της παραγωγικότητας, ε) Δυνατότητα κεντρικού ελέγχου και παρακολούθησης των διαδικασιών διαχείρισης εγγράφων και διαδικασιών, στ) τυποποίηση του τρόπου παρακολούθησης και διεκπεραίωσης των «πάγιων εργασιών» που εκτελούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ζ) Καλύτερος προγραμματισμός των υπηρεσιών του Δήμου, η) Ενίσχυση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων προγραμματισμού των τακτικών εργασιών του Δήμου και στρατηγικού σχεδιασμού.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης αφορούν τα υποσυστήματα και τις εφαρμογές app κατά περίπτωση των ενοτήτων που θα περιγράφονται αναλυτικά στην τεχνική περιγραφή και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Συνοπτικά, τα παραδοτέα είναι τα εξής: 1. Σύστημα και Εφαρμογή (App) Αιτήματων πολιτών, 2. ekep-ΑΤΜ αιτημάτων, πιστοποιητικών και πληρωμών, (αναλύεται σε Λογισμικό Υποσυστήματος e-kep - ΑΤΜ αιτημάτων, πιστοποιητικών και πληρωμών και 2 μηχανήματα ΑΤΜ) 3. Υπηρεσίες Ενιαίας Πρόσβασης Χρηστών στο Δήμο, 4. Ηλεκτρονικές πληρωμές προς πολίτες/επιχειρήσεις, 5. Ηλεκτρονική Διακίνηση εγγράφων με ενσωματωμένες ψηφιακές υπογραφές,   Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από τον φορέα.
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.