Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών συστημάτων, προϊόντων και υπηρεσιών Δήμου Ηγουμενίτσας
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €189,472.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €189,472.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Με την υλοποίηση του παρόντος έργου, ο Δήμος Ηγουμενίτσας αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες δυνατότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και στοχεύει στη δημιουργία και εγκατάσταση μιας ενοποιημένης πλατφόρμας "έξυπνης πόλης" για τη λήψη, συλλογή, επεξεργασία και υπολογιστική ανάλυση δεδομένων με σκοπό την ενημέρωση του πολίτη και των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων. Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, της κυκλοφορίας εντός του αστικού ιστού, της ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και γενικότερα στην αποτελεσματική παρακολούθηση και βελτίωση των δεικτών αστικής βιώσιμης κινητικότητας. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται: - Πλατφόρμα Διαχείρισης Δεδομένων Έξυπνης Πόλης, στηριζόμενη σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους, που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως αισθητήρες, το ασύρματο δίκτυο και διάφορες άλλες εφαρμογές. - Εφαρμογές Ευφυούς Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη συλλογή όλων των απαραίτητων κυκλοφοριακών δεδομένων ώστε να εξυπηρετούνται οι μετακινούμενοι αλλά και οι φορείς λήψης αποφάσεων. - Σύστημα διαχείρισης στόλου αποκομιδής απορριμμάτων.
Κρισιμότητα
Οι έξυπνες πόλεις προβλέπεται να έχουν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Οι τεχνολογίες έξυπνων πόλεων εκτός από δομικά στοιχεία για τη δημιουργία τους, θα πρέπει να αποτελούν κίνητρο για τους πολίτες με σκοπό τον επανασχεδιασμό του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, αλλά και στον καθορισμό εξυπνότερων αποφάσεων και προσωπικών επιλογών στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες να αισθάνονται ότι συμμετέχουν και καινοτομούν σε επίπεδο κοινότητας, αφού θα έχουν καλύτερη αντίληψη όχι μόνο του ευρύτερου περιβάλλοντος στο οποίο ζουν αλλά και της γειτονιάς που κατοικούν. Η έννοια της ‘έξυπνης πόλης’ και το προτεινόμενο σχέδιο για την πραγματοποίησή της παραπέμπει και σε τρεις διαστάσεις του φυσικού, θεσμικού και ψηφιακού χώρου της σύγχρονης πόλης: στους ανθρώπους, στους θεσμούς συνεργασίας και στα ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης γνώσεων και καινοτομίας. Το διαδίκτυο των πραγμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε μία πληθώρα αστικών δεδομένων. Ωστόσο, ενώ η ποσότητα των δεδομένων που παράγονται σε αστικό περιβάλλον αυξάνει με μεγάλο ρυθμό, η εξαγωγή ουσιαστικής γνώσης χρήσιμης για τη λήψη αποφάσεων παραμένει το ουσιαστικότερο πρόβλημα. Για να είναι δυνατή η ανακάλυψη προτύπων στα δεδομένα και η αναγνώριση πραγματικών συμβάντων, απαιτείται η χρήση κατάλληλων μεθοδολογιών ανάλυσης, αλγορίθμων και τεχνικών για την εξόρυξη δεδομένων άμεσα συνδεδεμένων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης κάθε αστικής περιοχής όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας είναι βραβευμένος Πανευρωπαϊκά για τις πολιτικές και δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας, άρα, με συνέπεια και με άμεση συνέχεια, οι προτάσεις πιλοτικών εφαρμογών έχουν έμφαση στην ουσιαστική καινοτομία στο επίπεδο της αστικής βιώσιμης κινητικότητας προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης. Ως πύλη εισόδου και εξόδου της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρωτοπορεί σε έργα και τεχνολογίες διαχείρισης της κυκλοφορίας, υλοποιώντας έργα με συνέχεια και βιωσιμότητα. Η τρέχουσα πρόσκληση δίνει στο Δήμο την ευκαιρία να υλοποιήσει μια εξ ολοκλήρου εξατομικευμένη και καινοτόμα λύση διαχείρισης δεδομένων και εξαγωγής «αστικής υπολογιστικής γνώσης», χτίζοντας επί των προηγούμενων έργων, των δεδομένων τους, αλλά και των καλά τεκμηριωμένων στρατηγικών ΣΒΑΚ που είναι προς ολοκλήρωση εντός του 2018.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της πράξης είναι τα ακόλουθα: Α. Πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων έξυπνης πόλης σε νέφος με τεχνολογίες ανοιχτής πρόσβασης, ανοικτών δεδομένων και πρότυπα επαναχρησιμοποίησης σε μελλοντικές εφαρμογές Π1.1. Πλατφόρμα έξυπνης Πόλης - υλοποίηση πλατφόρμας σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους, με χρήση προτύπων και εργαλείων διαχείρισης δεδομένων μεγάλου όγκου και δυνατότητες διασύνδεσης με εφαρμογές, αισθητήρες πραγματικού χρόνου, rest APIs, μαζική εισαγωγή δεδομένων, πολυμορφική διαχείριση δεδομένων Π1.2. Σύστημα ευφυούς επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων (smart analytics toolkit) βασισμένο σε πλατφόρμες αλγορίθμων μεγάλου όγκου δεδομένων (AI Analytics) Π1.3. Υλοποίηση κεντρικού κόμβου πρόσβασης στα δεδομένα, με χρήση widgets για τις πιλοτικές εφαρμογές, περιβάλλον διαχειριστή για τις αναλύσεις, την σύνταξη αυτόματων εκθέσεων, δεικτών και διεπαφής τελικού χρήση σε ενιαίο διαδικτυακό σημείο πρόσβασης (www.smartigoumenitsa.eu) Β. Εφαρμογές Ευφυούς Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Π2.1. Ραντάρ (radar) ανίχνευσης και μέτρησης κυκλοφορίας, μη επεμβατικής τεχνολογίας, με δυνατότητα για μελλοντική διασύνδεση με και χρήση από δυνητικές εφαρμογές ITS και με αποστολή της πληροφορίας μέσω ασύρματης επικοινωνίας Π2.2.Αλγόριθμοι επεξεργασίας δεδομένων αστικής κινητικότητας, στάθμευσης επι των πάρκινγκ και της οδού - Big data AI αλγόριθμοι στο υποσύστημα ανάλυσης και εξαγωγής γνώσης στο νέφος για την κινητικότητα Π2.3. Ανάπτυξη Συστημάτων: 1) υποσυστήματος συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων βιώσιμης κινητικότητας και παρακολούθησης δεικτών ΣΒΑΚ & 2) υποσυστήματος ενημέρωσης και διάδρασης με τους πολίτες στα πλαίσια του ΣΒΑΚ Π2.4. Κάμερες εξωτερικού χώρου χαμηλής ανάλυσης 2ΜP με δυνατότητα διασύνδεσης Wi-Fi/3G/4G συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης επί ιστού. Π2.5 Πανοραμικές κάμερες εξωτερικού χώρου χαμηλής ανάλυσης με δυνατότητα διασύνδεσης Wi-Fi/3G/4G συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης επί ιστού. Π2.6 Υποσύστημα edge computing ανάλυσης και αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων καμερών επί του ιστού (edge computing) με δυνατότητα αυτόματης ανίχνευσης των θέσεων στάθμευσης με συστήματα μηχανικής όρασης Π2.7 Βασικό λογισμικό ανίχνευσης συμβάντων στάθμευσης επί της οδού συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης επί του υπολογιστικού νέφους και της περιόδου εκμάθησης με νευρωνικά δίκτυα των εξατομικευμένων μοντέλων ανίχνευσης κάθε κάμερας Π2.8 Άδειες λογισμικού για 400 θέσεις ανίχνευσης (350 θέσεις στάθμευσης) και 50 θέσεις απαγόρευσης στάθμευσης για την περίοδο πιλοτικής και καλής λειτουργίας Π2.9 Εφαρμογή κινητού για τη δημόσια στάθμευση με ενσωματωμένο το σύστημα προβλέψεων Γ. Σύστημα διαχείρισης στόλου αποκομιδής απορριμμάτων Π3.1. Ανάπτυξη λογισμικού διαχείρισης στόλου αποκομιδής απορριμμάτων Π3.2. Φορητοί GPS Πομποδέκτες επί οχήματος Π3.3. RFID reader επί οχήματος Π3.4 Αισθητήρας πίεσης τοποθετημένος επί βραχίονα οχήματος Π3.5 Διακόπτης ON/OFF Π3.6 Εγκατάσταση για κάθε όχημα (ηλεκτρολογική) Π3.7 RFID TAG για τους κάδους
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.