Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Οργάνωση και διάθεση δεδομένων χρήσεων γης, χωροταξίας και περιβάλλοντος Δήμου Δωδώνης
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €110,980.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €110,980.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή, σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους (Cloud), ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (ΓΣΠ / GIS) στον Δήμο Δωδώνης για την οργάνωση, διαχείριση και διάχυση - ολοκλήρωση της γεωγραφικής πληροφορίας η οποία αφορά σε χρήσεις γης, σε χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, καθώς και δεδομένα ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου. Tελικός ωφελούμενος και αποδέκτης του έργου είναι αφενός οι Δημοτικές υπηρεσίες και αφετέρου οι δημότες και κάθε δημόσιος και ιδιωτικός φορέας που έχει άμεσο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες αυτές.
Κρισιμότητα
H Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), διεύρυνε τα γεωγραφικά και πληθυσμιακά όρια αναφοράς των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, διαμορφώνοντας ένα νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Η ίδια η έννοια «τοπική υπόθεση», αλλάζοντας κλίμακα, διευρύνεται και έτσι οδηγεί σε ανάλογη ενδυνάμωση του ρόλου των νέων Δήμων στον τοπικό αναπτυξιακό προγραμματισμό και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες σε καίριους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δήμου Δωδώνης προς όφελος της αποδοτικής τοπικής διακυβέρνησης και της εξυπηρέτησης των πολιτών, προτείνεται η ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος Οργάνωσης και Διάθεσης Δεδομένων Χρήσεων Γης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος με την υλοποίηση του παρόντος έργου. Παρά το μέγεθος και την περιφερειακότητα του Δήμου, με το παρόν έργο δίνεται η ευκαιρία να βρεθεί στην πρωτοπορία διαχείρισης της ψηφιακής πληροφορίας δημιουργώντας ένα χώρο ο οποίος με την πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, για την προβολή και διαχείριση των διαθέσιμων πληροφοριών προς τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του Δήμου θα αναβαθμίσει τις σχετικές υπηρεσίες μέσα σε ένα νέο, τεχνολογικά ανεπτυγμένο, περιβάλλον, που θα συνδυάσει το συνολικά υψηλό επίπεδο τόσο του Δήμου Δωδώνης όσο και την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση νέων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Α’ Φάση. Μελέτη εφαρμογής - Μελέτη εφαρμογής του συστήματος Β’ Φάση. Συλλογή και οργάνωση διαθέσιμης πληροφορίας - Δημιουργία ενός επίκαιρου, λεπτομερούς και σύγχρονου ψηφιακό υπόβαθρου για το σύνολο του Δήμου - Στοιχεία που θα συλλεχθούν σε ψηφιακή μορφή - Η ολοκληρωμένη Βάση Δεδομένων του Συστήματος μαζί με την απεικόνιση της δομής της (Database Schema) Γ’ Φάση. Δημιουργία και παραμετροποίηση διαδικτυακών (Cloud) εφαρμογών διαχείρισης των τοπογραφικών, πολεοδομικών, χωροταξικών και περιβαλλοντικών δεδομένων του Δήμου - Το σύνολο των εφαρμογών με τις απαιτήσεις για την ορθή λειτουργία τους Δ’ Φάση. Ανάπτυξη και Εγκατάσταση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος – Εκπαίδευση Προσωπικού - Το ολοκληρωμένο σύστημα με το σύνολο των εφαρμογών εγκατεστημένο και σε λειτουργία - Ο Οδηγός χρήσης του πληροφοριακού συστήματος και των εφαρμογών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή - Το πρόγραμμα εκπαίδευσης - Το εκπαιδευτικό υλικό που θα δημιουργηθεί Ε’ Φάση. Δοκιμαστική λειτουργία συστήματος - Καταγραφές παρατηρήσεων σχετικές με τη λειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της Βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από το φορέα.
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.