Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ψηφιακές υπηρεσίες οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου Κόνιτσας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών του με χρήση ΤΠΕ
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €154,739.60
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €154,739.60
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στην ψηφιακή οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Κόνιτσας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ειδικότερα, το έργο θα συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση κρίσιμων τομέων παροχής υπηρεσιών όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η οργάνωση και διάθεση δεδομένων χρήσεων γης και χωροταξίας και η παρακολούθηση του στόλου των οχημάτων του Δήμου. Επιπρόσθετα, το έργο περιλαμβάνει και την προμήθεια εξοπλισμού για την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών και των επισκεπτών σε ένα μικρής κλίμακας ασύρματο δίκτυο σε 5 σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού (public hot spot). Το σύνολο των εφαρμογών που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα διαχειρίζεται μία ενιαία διαδικτυακή υποδομή, η οποία θα συλλέγει δεδομένα από τον επιμέρους εξοπλισμό και θα εμφανίζει τα πιο σημαντικά γεγονότα σε επίπεδο πόλης, προσφέροντας πλήρη ενημέρωση στην διοίκηση του Δήμου, τους δημότες και τους επισκέπτες.
Κρισιμότητα
Σκοπός της προτεινόμενης πράξης αποτελεί η αύξηση της απόδοσης του δήμου και η ενσωμάτωση καινοτόμων εργαλείων στην καθημερινή του λειτουργία. Το ολοκληρωμένο σύστημα βασίζεται στους εξής άξονες: α) στη συλλογή δεδομένων για τη πληρότητα των κάδων Β) στην παρακολούθηση στόλου οχημάτων για την βελτίωση του τρόπου αποκοιμοιδής και την μείωση του λειτουργικού κόστους μετακινήσεων γ) στον εκσυγχρονισμό της πληροφοριακής υποδομής του Δήμου. δ) στην εφαρμογή μιας ενιαίας και οριζόντιας υποδομής (πλατφόρμας) η οποία θα μπορεί να διασυνδέεται με κάθετες εφαρμογές, αισθητήρες, υφιστάμενα συστήματα και να συλλέγει, επεξεργάζεται και προβάλλει σε πραγματικό χρόνο δεδομένα διαφορετικών τομέων όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η μετακίνηση του στόλου κτλ Συμπερασματικά, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα- πλατφόρμα που προτίθεται ο Δήμος να υλοποιήσει μέσω της προτεινόμενης πράξης θα καλύψει πολλά κενά σε χρήσιμες για τον Δήμο πληροφορίες, και θα προσφέρει πολλά οφέλη και στους δημότες, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο ποιότητας ζωής αυτών. Η καταγραφή των προβλημάτων των δημοτών προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη: Για τους Δήμους • Καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών • Μείωση λειτουργικού κόστους • Νέα κανάλια επικοινωνίας • Καταγραφή του αριθμού και του είδους των αιτημάτων τους ώστε να καταστεί ο Δήμος παραγωγικός και αποδοτικός Για τους Δημότες • Πρόσβαση στις υπηρεσίες 24 ώρες/24ωρο • Άμεση επικοινωνία με τις υπηρεσίες του φορέα • Όλη η πληροφορία που σχετίζεται με τις υπηρεσίες σε ένα σημείο • Χρήσιμες πληροφορίες διαθέσιμες την στιγμή που τις χρειάζονται
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Τα παραδοτέα της προτεινόμενης πράξης τα ακόλουθα: 1. Εφαρμογή με την οποία ο δημότης θα είναι σε θέση αναφέρει καθημερινά προβλήματα 2. Αισθητήρες μέτρησης πληρότητας κάδων σε πραγματικό χρόνο 3. Σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης του συνόλου του στόλου του Δήμου που θα περιλαμβάνει απορριμματοφόρα, οχήματα πολιτικής προστασίας αλλά και οχήματα εργοταξιακών εργασιών. 4. Διαδικτυακή πλατφόρμα με την οποία θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με τον οδικό φωτισμό, την ηλεκτροδότηση κτιρίων, το κόστος ενέργειας των αντλιοστασίων, αλλά και γενικότερα των εγκαταστάσεων του προκειμένου να αποκτήσει πλήρη έλεγχο των δεδομένων που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. 5. Υποδομή γεωχωρικών πληροφοριών (χρήσης γης, πολεοδομικά δεδομένα) για την οργάνωση και τη διάθεση δεδομένων χρήσεων γης και χωροταξίας του Δήμου. 6. Προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για την ελεύθερη πρόσβαση στο Internet σε δέκα (10) σημεία (πλατείες) του Δήμου με χρήση ασύρματου δικτύου. 7. Κεντρική πλατφόρμα συγκέντρωσης δεδομένων και λήψης αποφάσεων 8. Σύγχρονη διαδικτυακή πύλη για το Δήμο Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στο πλαίσιο των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από το Φορέα.
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.