Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Πιλοτικές ψηφιακές εφαρμογές έξυπνης πόλης για το Δήμο Πρέβεζας
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €202,120.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €202,120.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Με την υλοποίηση του παρόντος έργου ο Δήμος Πρέβεζας αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες για τη δημιουργία της βασικής υποδομής μιας ενοποιημένης πλατφόρμας ""έξυπνης πόλης"". Στόχος της πλατφόρμας είναι η κεντρική συλλογή, επεξεργασία και υπολογιστική ανάλυση των δεδομένων των πιλοτικών εφαρμογών και άλλων διαθέσιμων δεδομένων ανοικτών προτύπων, με σκοπό την ενημέρωση του πολίτη και των αρμοδίων για τη λήψη αποφάσεων. Η δημιουργία και εγκατάσταση της πλατφόρμας θα πραγματοποιηθεί στο υπολογιστικό νέφος και θα είναι ανοιχτή ώστε να μπορεί να λαμβάνει και να αποστέλλει δεδομένα χωρίς περιορισμό. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ""έξυπνης πόλης"" αποσκοπεί: - Στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και τους επισκέπτες. - Στη μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων και της διαχείρισης της ενεργειακής κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού. - Στην αποτελεσματική παρακολούθηση και βελτίωση των δεικτών αστικής βιώσιμης κινητικότητας.
Κρισιμότητα
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο πόλης με τον όρο έξυπνη πόλη (smartcity) περιγράφεται η πόλη που ενσωματώνει καινοτόμες λύσεις και πολιτικές, οι οποίες επηρεάζουν και αναβαθμίζουν διάφορους τομείς που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διοικητική ικανότητα του Δήμου Πρέβεζας, την ηλεκτρονική και συμμετοχική διακυβέρνηση, στοχεύοντας στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Οι πιλοτικές εφαρμογές έχουν προκύψει από τις άμεσες ανάγκες του Δήμου και των πολιτών, όπως έχουν αποτυπωθεί σε μελέτες και όπως έχουνενσωματωθεί στα αρχικά στάδια του Στρατηγικού Σχέδιου Βιώσιμης Κινητικότητας. Τα κύρια της χαρακτηριστικά της πλατφόρμας έξυπνης πόλης της Πρέβεζας θα είναι: - Διαχείριση BigData. Η πλατφόρμα θα χρησιμοποιεί σύγχρονες προσεγγίσεις για την αποθήκευση μεγάλων, έγκαιρων, offline και προϋπολογισμένων δεδομένων. - Ευέλικτη και προσαρμόσιμη. Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ως εφαρμογή με γρήγορο αναπτυξιακό κύκλο. - Ανοιχτή πλατφόρμα. Η πλατφόρμα θα είναι πλήρως ανοικτή για ενσωμάτωση δεδομένων, συστήματωνκαι εφαρμογών, μέσω τεχνολογιών API. - η υποστήριξη υψηλού επιπέδου ελέγχου με προσαρμοσμένα σενάρια. Η πλατφόρμα θα διαθέτει ισχυρό μηχανισμό κανόνων επιχειρηματικού προσανατολισμού που θα χρησιμοποιείται για την εκτέλεση σεναρίων πόλης. - διάδραση με τους πολίτες, μέσω εφαρμογών κινητών και
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Παραδοτέα Πακέτου Εργασίας 1 Π1.1 Πλατφόρμας έξυπνης πόλης για το Δήμο Πρέβεζας Π1.2. Σύστημα ευφυούς επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων (smart analytics toolkit) Π1.3. Κεντρικός κόμβος πρόσβασης και δημόσιας προβολής δεδομένων ψηφιακής πόλης Παραδοτέα Πακέτου Εργασίας 2 Π2.1α. Εξοπλισμός καταγραφής κυκλοφορίας (αισθητήρες και λογισμικό) Π2.1β Υποσύστημα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων βιώσιμης κινητικότητας και παρακολούθησης δεικτών ΣΒΑΚ Π2.2 Υποσύστημα ενημέρωσης και διάδρασης με τους πολίτες στα πλαίσια του ΣΒΑΚ Παραδοτέα Πακέτου Εργασίας 3 Π3.1. Υποσύστημα ευφυούς διαχείρισης στόλου οχημάτων (λογισμικό και αισθητήρες) Π3.2. Υποσύστημα διαχείρισης όγκου απορριμμάτων εν κινήσει (λογισμικό και αισθητήρες) Π3.3. Υποσύστημα ευφυούς ανάλυσης και βελτιστοποίησης δεικτών αποκομιδής απορριμμάτων Παραδοτέα Πακέτου Εργασίας 4 Π4.1α Αισθητήρες καταγραφής κατανάλωσης ενέργειας Π4.1β Λογισμικό μέτρησης και αναφορών κατανάλωσης ενέργειας Το σύνολο του πηγαίου κώδικα των επιλεγμένων ανοικτών διεπαφών και των ανοικτών προτύπων διαλειτουργικότητας, το σχήμα της βάσης δεομένων κάθε εφαρμογής που θα παραχθεί στο πλαίσιο των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από το Δήμο Πρέβεζας. Η χρήση ανοικτών προτύπων διασύνδεσης θα επιτρέπει επίσης την υλοποίηση νέων συστατικών ή/και εφαρμογών πάνω στα δεδομένα ΣΒΑΚ, διαχείρισης απορριμμάτων και ενεργειακής κατανάλωσης, συμπεριλαμβάνοντας εργαλεία «αστικής υπολογιστικής γνώσης».
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.