Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ολοκληρωμένο Σύστημα Προβολής και Διασύνδεσης Τοπικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €155,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €155,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων ενός ολοκληρωμένου συστήματος ανάδειξης, διασύνδεσης και προβολής των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού Ιωαννίνων, με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση της πληροφόρησης, ενημέρωσης, δικτύωσης και διασύνδεσης τους, αλλά και της πληροφόρησης των πολιτών για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της περιοχής. Απώτερος στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και η υποστήριξη της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, με την ενίσχυση των υποδομών και την ανάπτυξη και χρήση εργαλείων και εφαρμογών Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ειδικότερα, το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την δημιουργία μιας σύγχρονης και αξιόπιστης διαδικτυακής πύλης, με την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app), μέσω της οποίας θα γίνεται καταχώρηση των στοιχείων τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων των Ιωαννίνων και οπτική απεικόνισή τους σε διαδραστικούς γεωγραφικούς χάρτες. Μέσω του συστήματος θα παρέχεται η δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να δημιουργούν ένα ατομικό προφίλ / καρτέλα, όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας τους, τα προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την προβολή τους. Επιπλέον, θα προσφέρονται στους χρήστες προσωποποιημένες υπηρεσίες αναζήτησης και εύρεσης των επιχειρήσεων που επιθυμούν ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή (π.χ. μόνο στο κέντρο της πόλης ή σε απόσταση 5km απ' όπου βρίσκονται εκείνη τη στιγμή) ή ανά κατηγορία (π.χ. εστιατόρια). Οι πληροφορίες θα απεικονίζονται σε διαδραστικούς χάρτες (τύπου Google Maps) για εύκολη αλληλεπίδραση με τους χρήστες. Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας, θα παρέχονται στους υφιστάμενους ή εν δυνάμει τοπικούς επιχειρηματίες δυνατότητες καταγραφής και επισκόπησης του ανταγωνισμού που υπάρχει ανά γεωγραφική περιοχή, έτσι ώστε να μπορούν να χαράσσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους έχοντας πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων που υπάρχουν ή λείπουν σε κάθε περιοχή. Επιπρόσθετα, θα δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς ή συμπληρωματικούς κλάδους και επιθυμούν συνεργασία, ενισχύοντας έτσι την δυνατότητα δημιουργίας ομάδων (clusters) ανά κλάδο, καθώς και διασύνδεσης με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή παραγωγικούς φορείς για την ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασιών.
Κρισιμότητα
Για την επίτευξη της προτεινόμενης δράσης του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ανωτέρω, προτείνεται η υλοποίηση της παρούσας πράξης μέσω εκτέλεσης ενός υποέργου με τίτλο: «Ολοκληρωμένο Σύστημα Προβολής και Διασύνδεσης Τοπικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Αντικείμενο της πράξης θα αποτελέσει η δημιουργία μιας σύγχρονης και αξιόπιστης διαδικτυακής πύλης με την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) μέσω της οποίας θα γίνεται καταχώρηση των στοιχείων τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων των Ιωαννίνων και οπτική απεικόνισή τους σε διαδραστικούς γεωγραφικούς χάρτες. Μέσω του συστήματος θα παρέχεται η δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να δημιουργούν ένα ατομικό προφίλ σε προσωπική καρτέλα, όπου θα καταγράφουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την προβολή τους. Επιπλέον, θα προσφέρονται στους χρήστες προσωποποιημένες υπηρεσίες αναζήτησης και εύρεσης των επιχειρήσεων που επιθυμούν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή (π.χ. μόνο στο κέντρο της πόλης ή σε απόσταση 5km από όπου βρίσκονται εκείνη τη στιγμή) ή ανά κατηγορία (π.χ. εστιατόρια). Οι πληροφορίες θα απεικονίζονται σε διαδραστικούς χάρτες (τύπου Google Maps) για εύκολη αλληλεπίδραση με τους χρήστες. Παράλληλα, μέσω της πλατφόρμας, θα παρέχονται στους υφιστάμενους ή εν δυνάμει τοπικούς επιχειρηματίες δυνατότητες καταγραφής και επισκόπησης του ανταγωνισμού που υπάρχει ανά γεωγραφική περιοχή πάνω στους διαδραστικούς χάρτες, έτσι ώστε να μπορούν να χαράσσουν την επιχειρηματική στρατηγική τους έχοντας πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων που υπάρχουν ή λείπουν σε κάθε περιοχή. Επιπρόσθετα, μέσω του συστήματος θα δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς ή συμπληρωματικούς κλάδους και επιθυμούν συνεργασία. Σε αυτά τα πλαίσια, θα μπορούν να δημιουργούνται ομάδες clustering ανά κλάδο εντός της εφαρμογής, καθώς και η διασύνδεση με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή παραγωγικούς φορείς για την περαιτέρω μεταξύ τους συνεργασία.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Παραδοτέο της πράξης είναι η Διαδικτυακή Πλατφόρμα με την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού, θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από το φορέα.
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.