Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ψηφιακές εφαρμογές για την αύξηση της αποδοτικότητας του Δήμου Πωγωνίου
Άξονας: 1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΠΕ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €158,893.60
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €158,893.60
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Στόχος του παρόντος έργου είναι η εφαρμογή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την αύξηση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου στην ορθολογική διαχείριση κρίσιμων τομέων παροχής υπηρεσιών, όπως η παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων, η διαχείριση απορριμμάτων, η οργάνωση και διάθεση δεδομένων χρήσεων γης και χωροταξίας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών ανάμεσα στα κτίρια και τις υπηρεσίες του Δήμου και η διαχείριση του δικτύου πόσιμου ύδατος. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει και την προμήθεια εξοπλισμού για την ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών και των επισκεπτών σε ένα μικρής κλίμακας ασύρματο δίκτυο σε 10 σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού (public hot spots).
Κρισιμότητα
Σκοπός της προτεινόμενης πράξης αποτελεί η αύξηση της απόδοσης του δήμου και η ενσωμάτωση καινοτόμων εργαλείων στην καθημερινή του λειτουργία. Το ολοκληρωμένο σύστημα βασίζεται στους εξής άξονες: α) στη συλλογή δεδομένων για τη πληρότητα των κάδων β) στην παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημοτικών κτιρίων γ) στην παρακολούθηση των στοιχείων καταναλώσεων για όλες τις παροχές του Δήμου και να γίνονται συγκρίσεις ανά έτος, ανά δημοτικό διαμέρισμα, ανά τύπο σύνδεσης κτλ δ) στον εκσυγχρονισμό της πληροφοριακής υποδομής του Δήμου. Συμπερασματικά, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα- πλατφόρμα που προτίθεται ο Δήμος να υλοποιήσει μέσω της προτεινόμενης πράξης θα καλύψει πολλά κενά σε χρήσιμες για τον Δήμο πληροφορίες, και θα προσφέρει πολλά οφέλη και στους δημότες, βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο ποιότητας ζωής αυτών. Τα οφέλη από την παρακολούθηση των ενεργειακών καταναλώσεων στα δημοτικά κτίρια και σε οδικό φωτισμό, αντλιοστάσια και δημόσια σχολεία είναι τα ακόλουθα: • Περιορισμός στις τυχόν σπατάλες ηλεκτρικής ενέργειας • Έλεγχος της νομιμότητας των συνδέσεων ως προς την ιδιοκτησία και ως προς την χρήση • Έλεγχος των περιπτώσεων παράνομων συνδέσεων και πιθανόν ρευματοκλοπών . • Έλεγχος των πληρωμών του ΔΕΔΗΕ προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτές είναι λογικές • Εξοικονόμησης πόρων , και κυρίως εξοικονόμησης ενέργειας που συνεπάγεται και μείωση των εκπομπών CO2 είναι αναγκαίο να αποκτήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης των δεδομένων που αναφέρονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με δυνατότητες συγκρίσεων και αναλύσεων και αλλά και με ταυτόχρονη πρόσβαση από διάφορα τμήματα του δήμου Το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων θα προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα: Γενικά • Ταχύτητα πρόσβασης στις αποθηκευμένες πληροφορίες και ευκολία χρήσης από μη εξειδικευμένους χρήστες. • Ενοποίηση των "νησίδων" της επιχειρησιακής πληροφορίας σε μία ενιαία αποθήκη "επιχειρησιακής γνώσης". • Τα πρωτότυπα έγγραφα αρχειοθετούνται ανέπαφα. • Μηδενίζεται ο χρόνος επαναρχειοθέτησης. • Δεν συμβαίνουν καταστάσεις εγγράφων «Εκτός αρχείου». • Ελαχιστοποιείται ο απαιτούμενος χρόνος αποθήκευσης. • Άμεση πρόσβαση στα επιχειρησιακά έγγραφα είτε μέσα από το εταιρικό δίκτυο είτε μέσω Internet. • Η λήψη των αποφάσεων μπορεί να βασισθεί στις πιο πρόσφατες και έγκυρες πληροφορίες, μέσω μηχανισμών αναζήτησης των αποθηκευμένων πληροφοριών. • Συντονισμός των επιχειρησιακών διαδικασιών και ευκολότερη τήρηση προθεσμιών και κανόνων διεκπεραίωσης. • Διεκπεραίωση λειτουργιών διακίνησης εγγράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή fax από τη θέση εργασίας. • Βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος μέσω του περιορισμού της διακίνησης χαρτιού.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Α) Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης της κατανάλωσης ρεύματος σε δημόσια κτίρια Β) Σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος Γ) Σύστημα ελέγχου της πληρότητας κάδων απορριμάτων Δ) Σύστημα διαχείρισης της υποδομής γεωχωρικών πληροφοριών του Δήμου Ε) Σύστημα διαχείρισης των Υδρομέτρων (Υ/Μ) στα όρια του Δήμου. ΣΤ) Ολοκληρωμένο Σύστημημα ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, αρχειοθέτησης και διακίνησης εγγράφων και ροής εργασιών για τις ανάγκες του Δήμου, με ηλεκτρονικές υπογραφές. Ζ) Ασύρματο δίκτυο (WiFi) σε δέκα (10) σημεία (πλατείες) Το σύνολο του πηγαίου κώδικα και το σχήμα της βάσης που θα παραχθεί στα πλαίσια των υπηρεσιών υλοποίησης λογισμικού θα αποτελούν παραδοτέα του έργου, θα συνοδεύονται από αναλυτική τεκμηρίωση και θα διατίθενται με άδεια που θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση τους από τον φορέα.
Δείκτες Εκροών
  • SO007.Ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργούνται/αναβαθμίζονται
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 07904.Πολίτες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.