Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) 6ης ΥΠΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €10,098,713.59
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €4,506,550.94
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Το Έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της προωθούμενης μεταρρύθμισης στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Περιφέρεια Ηπείρου, αποτελούμενες από επαγγελματίες υγείας και λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 106 του Ν.4461/2017, και η ανάληψη ευθύνης από κάθε ΤΟΜΥ για την παροχή ολιστικών, ανθρωποκεντρικών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας, δωρεάν και χωρίς διακρίσεις. Με το έργο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η νέα διάρθρωση των Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την λειτουργία των ΤΟΜΥ. Η ΤΟΜΥ αποτελεί τη βασική μονάδα παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρόληψη, προαγωγή και αγωγή υγείας) σε άτομα, οικογένειες και στην ευρύτερη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και είναι ο πυρήνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Δικαιούχος της πράξης είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας. Κύριος της πράξης, το Υπουργείο Υγείας και Φορέας Λειτουργίας και Συντήρησης, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Κρισιμότητα
Η ανάγκη για τη στόχευση της συστημικής παρέμβασης τεκμηριώνεται τόσο από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ («Έρευνα Υγείας: Έτος 2014») όσο και από αντίστοιχες μελέτες του ΠΟΥ α) για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ΠΦΥ σε σύγκριση με τις υπηρεσίες των χωρών της Ε.Ε, β) την κατάσταση υγείας του πληθυσμού της χώρας και τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου της υγειονομικής φτώχειας που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη δημοσιονομική κρίση, γ) την απουσία ολοκληρωμένων πολιτικών πρόληψης και προαγωγής της υγείας, δ) την άσκοπη χρήση πολλών εργαστηριακών εξετάσεων, ε) την επιλογή προσφυγής στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων, στ) την ανεπαρκή συνέχειας της φροντίδας κ.α. Το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βασίζεται στην ανάπτυξη υπηρεσιών σε επίπεδο κοινότητας, όπως προκρίνουν και οι κατευθυντήριες γραμμές των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ESIF). Σε κείμενα στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. Investing in Health) τονίζεται ότι οι επενδύσεις σε δράσεις αγωγής – προαγωγής υγείας και έγκαιρης διάγνωσης αποτελούν εργαλείο και οικονομικής ανάπτυξης. Η βελτίωση της υγείας των πληθυσμών, αλλά και η διατήρησή της στα επιθυμητά επίπεδα, είναι αναγκαίο υπόβαθρο για ανάπτυξη και ευημερία, η δε βελτίωση των συστημάτων υγείας στις Περιφέρειες είναι πόλος έλξης για κατοικία, εγκατάσταση και οικονομική δραστηριότητα ατόμων με υψηλές απαιτήσεις και εκπαίδευση.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Η πρόοδος υλοποίησης του ως άνω φυσικού αντικειμένου λειτουργίας των ΤΟΜΥ παρακολουθείται και αποτυπώνεται με τα κάτωθι έγγραφα (αριθ. 116098/1-11-2018 Εγκύκλιος ΕΥΣΕΚΤ): 1.    Απόφαση Διοικητή ΥΠΕ περί συγκρότησης εκάστης ΤΟΜΥ (όπως προβλέπεται από το άρθρο 106 του Ν.4461/2017 με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις της). 2.    Δήλωση Έναρξης της ημερομηνίας λειτουργίας κάθε ΤΟΜΥ. 3.    Προβλεπόμενα έγγραφα λήξης της διάρκειας συγχρηματοδότησης των δαπανών λειτουργίας της από το ΕΠ ΜΔΤ. Περιλαμβάνουν την απόφαση του Διοικητή της ΥΠΕ που εκδίδεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την λήξη της συγχρηματοδότησης και το έγγραφο της ΕΥΔ ΕΠ ΜΔΤ, εντός ενός 15μερου μετά την παραλαβή της απόφασης της ΥΠΕ, στο οποίο αναγράφεται η τελευταία ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών λειτουργίας της ΤΟΜΥ κατά την συγχρηματοδότηση από το ΕΠ ΜΔΤ. 4.    Ετήσια αυτοαξιολόγηση εκάστης ΤΟΜΥ. Το περιεχόμενο της έκθεσης καλύπτει και την αποτύπωση των στοιχείων λειτουργίας της κάθε ΤΟΜΥ (output) το οποίο αποτελεί την τεκμηρίωση του φυσικού αντικειμένου που χρηματοδοτείται, όπως για παράδειγμα, προσωπικό που απασχολήθηκε στο διάστημα στο οποίο αφορά η αξιολόγηση με αναφορά στις υπηρεσίες που παρέχουν, ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν κλπ. 5.    Μηνιαίο (συγκεντρωτικό) παρουσιολόγιο προσωπικού. Στο έντυπο βεβαιώνεται η απασχόληση προσωπικού των ΤΟΜΥ ενός υποέργου όπως αυτή προκύπτει από τα ημερήσια ή εβδομαδιαία παρουσιολόγια που τηρούνται στην έδρα κάθε ΤΟΜΥ με ευθύνη του ορισθέντα Συντονιστή. Το μηνιαίο παρουσιολόγιο συνυπογράφεται από την αρμόδια Δ/νση πιστοποίησης της απασχόλησης και την αρμόδια Δ/νση για την έκδοση της μισθοδοσίας Τα παραπάνω περιγράφονται στο παρόν πεδίο ως στοιχεία παρακολούθησης προόδου του φυσικού αντικειμένου.
Δείκτες Εκροών
  • 11202.Αριθμός ατόμων που πλήττονται από τη φτώχεια και ωφελούνται από τις υπηρεσίες των Τoπικών Ομάδων Υγείας (TOMY)
  • 11203.Αριθμός Τοπικών Ομάδων Υγείας (TOMY) που λειτουργούν
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 11206.Ποσοστό ατόμων που πλήττονται από τη φτώχεια και ωφελούνται από τις υπηρεσίες των Τoπικών Ομάδων Υγείας (TOMY) στο σύνολο των ατόμων που ωφελούνται από τις υπηρεσίες των Τoπικών Ομάδων Υγείας (TOMY)

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.