Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπτυξη υπηρεσίας ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών κατ΄ οίκον νοσηλείας από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €273,210.80
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €273,210.80
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη νέας υπηρεσίας ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου και αφορά στην ενίσχυση της υπάρχουσας υπηρεσίας με την δημιουργία ενός νέου κλιμακίου το οποίο θα απευθύνεται σε άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, προκειμένου να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της κοινότητας, σύμφωνα με τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής. Η υπηρεσία απευθύνεται σε ενήλικους ασθενείς με ψύχωση ή άλλες μείζονες ψυχικές διαταραχές, οι οποίοι έχουν πρόσφατα πάρει εξιτήριο από μια ψυχιατρική νοσηλεία ή ζουν στην κοινότητα αλλά έχουν αυξημένο αριθμό υποτροπών. Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι η μείωση αφενός σημαντικού αριθμού νοσηλειών και υποτροπών και αφετέρου η αποσυμφόρηση των βεβαρημένων Ψυχιατρικών Τμημάτων του Τομέα Ψυχικής Υγείας (ΤοΨΥ) Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, με τα οποία θα υπάρχει άμεση διασύνδεση και συνεργασία. Οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται αρχικά στην υπάρχουσα υπηρεσία, δηλαδή την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας, η οποία θα αξιολογεί τα αιτήματα και θα παραπέμπει στην νέα υπηρεσία εκείνα τα οποία δεν μπορούν να καλυφθούν από το δικό της πρόγραμμα λειτουργίας. Ειδικότερα, η νέα υπηρεσία θα δέχεται παραπομπές από την υπάρχουσα Κινητή Μονάδα, την Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, τον Ψυχιατρικό τομέα και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ""Χατζηκώστα"" και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών. Η λειτουργία της νέας υπηρεσίας αναμένεται να συμβάλλει στην μείωση των υποτροπών μέσω προληπτικών παρεμβάσεων.
Κρισιμότητα
Βάσει της με Αρ. Πρωτ.: Γ3α,β/Γ.Π.οικ.3839/16-1-2018 έγκρισης σκοπιμότητας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω της ενίσχυσης των τομεοποιημένων μονάδων Ψυχικής Υγείας. Τα προγράμματα Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Φροντίδας δημιουργήθηκαν για να απαντήσουν στο έλλειμμα παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης. Στόχος της λειτουργίας τους, επίσης, είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών κοινοτικής φροντίδας και κατ’ οίκον φροντίδας των ψυχικά πασχόντων. Βασικός στόχος των δράσεων είναι η αποφυγή των εισαγωγών και νοσηλειών των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και της διασφάλισης της συνέχειας στη θεραπεία. Είναι απαραίτητη, επομένως, η μετάβαση από ένα σύστημα διαχείρισης της κρίσης και εγκλεισμού του ασθενή, σε ένα σύστημα πρόληψης της υποτροπής της ψυχικής νόσου.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Πακέτο Εργασίας 1 : Επιλογή-Παρακολούθηση Προσωπικού


Π1.1. Φάκελος επιλογής προσωπικού (ατομικά στοιχεία, τίτλοι σπουδών, στοιχεία προϋπηρεσίας και ασφάλισης, έντυπα πρόσληψης και συμβάσεων )


Π1.2. Μηνιαίο Παρουσιολόγιο Προσωπικού


Π1.3. Μηνιαία καταγραφή δράσεων (συναντήσεις με εκπροσώπους των παραπεμπόντων φορέων, τακτική συμμετοχή στις δραστηριότητες της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ (εβδομαδιαία συζήτηση νοσηλευόμενων περιστατικών και εξωτερικά ιατρεία))


Π1.4. Μηνιαία καταγραφή θεραπευτικών πράξεων


Π1.5. Περιληπτική μηνιαία έκθεση δραστηριοτήτων


Πακέτο Εργασίας 2 : Παροχή Υπηρεσιών (Ωφελούμενοι)


Π2.1. Ηλεκτρονική βάση καταγραφής ασθενών, follow up (θα περιλαμβάνει το ιστορικό, το φύλλο καταχώρησης στατιστικών στοιχείων, φύλλο παραπομπής, αντίγραφα γνωματεύσεων και σημειώσεις του θεραπευτή για την πορεία της θεραπείας.)


Π2.2. Βιβλίο κίνησης ασθενών


Π2.3. Φόρμα Προγραμματισμού Εβδομαδιαίων Επισκέψεων


Π2.4 Κάρτα Ραντεβού ασθενούς


Π2.5 Φύλλο Εποπτείας


Π2.6. Αρχείο Αλληλογραφίας με υπηρεσίες και φορείς


Π2.7. Κατάσταση καταγραφής ημερήσιας μετακίνησης οχήματος


Πακέτο Εργασίας 3 : Προβολή -Δημοσιότητα-Δικτύωση


Π3.1. Έντυπο ενημερωτικό υλικό (Ενημερωτικό τρίπτυχο υπηρεσίας, Αφίσα προβολής Υπηρεσίας)


Π3.2. Αρχείο ενεργειών-εγγράφων για οργάνωση ενημερωτικών και επιστημονικών συναντήσεων


Επιπλέον, θα γίνει η προμήθεια ενός επιβατικού οχήματος (με τη χρήση ρήτρας ευελιξίας).



Δείκτες Εκροών
  • 11204.Αριθμός ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας
  • CO20.Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων: Πληθυσμός που ωφελείται από αντιπλημμυρικά μέτρα
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 11207.Ποσοστό των ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις συγχρηματοδοτούμενες δομές στο σύνολο των ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιφέρεια

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.