Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας από την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €272,396.87
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €272,396.87
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση των υπηρεσιών της υφιστάμενης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ), με την λειτουργία νέου κλιμακίου παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας για παιδιά και εφήβους, καλύπτοντας έτσι όλες τις ηλικιακές ομάδες για θέματα ψυχικής υγείας. Η νέα υπηρεσία απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας έως 18 ετών, καθώς και στις οικογένειες τους με την παροχή των εξής διαγνωστικών υπηρεσιών: - Αξιολόγηση αναπτυξιακών διαταραχών. - Ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών. - Διάγνωση και αντιμετώπιση παθολογικών συμπεριφορών και διαταραχών διαγωγής. - Διάγνωση μειζόνων ψυχιατρικών συνδρόμων (κυρίως σε εφήβους). - Αξιολόγηση οικογενειών, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ψυχικές διαταραχές ή παθολογικές συμπεριφορές στους γονείς. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο νέο κλιμάκιο στα 8 Κέντρα Υγείας της επαρχίας των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας (Κόνιτσας, Βουτσαρά, Πραμάντων, Δερβιζιάνων, Δελβινακίου, Μετσόβου, Παραμυθιάς και Μαργαριτίου), στα οποία η παιδοψυχιατρική υπηρεσία θα λειτουργεί με σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας, το οποίο θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο των Κέντρων Υγείας αλλά και στον ιστότοπο της ΕΠΡΟΨΥΗ.
Κρισιμότητα
Στο πλαίσιο της κάλυψης των ελλειμμάτων στην υποστήριξή παιδιών / εφήβων με προβλήματα ψυχικής υγείας εκδόθηκε η Αρ. Πρωτ.: Α4β/Γ.Π.οικ.34772/9-5-2017 έγκρισης σκοπιμότητας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας με την οποία προβλέπεται η ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Κ.Μ.Ψ.Υ.) των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του αρ.11 του Ν.2716/99 (ΦΕΚ 96 Α) και των Μονάδων Ψυχικής Υγείας (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα) των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) Η υπηρεσία θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται στο επίπεδο της κοινότητας, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής ψυχιατρικής και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Στόχος είναι αφενός η έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ψυχιατρικών/ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και αφετέρου η αποσυμφόρηση των βεβαρημένων παιδοψυχιατρικών τμημάτων του ΤοΨΥ Ιωαννίνων (Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ιωαννίνων του ΠΓΝΙ και Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες του Γ.Ν. «Γ.Χατζηκώστα»). Στο Νομό Θεσπρωτίας υπάρχει σημαντική έλλειψη στην ύπαρξη δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων (Εκτίμηση/Διάγνωση/Πρόληψη και Ενημέρωση) . Η νέα υπηρεσία αναμένεται να επεκτείνει τις δυνατότητες της κοινοτικής φροντίδας στην περιοχή μας και να καλύψει ανάγκες παιδιών και εφήβων και των οικογενειών τους, που τώρα μπορούν να απευθυνθούν μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας ή στον ιδιωτικό τομέα.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
ΠΕ 1 : Επιλογή – Παρακολούθηση Προσωπικού (Στελέχωση) Π1.1. Φάκελος επιλογής προσωπικού (ατομικά στοιχεία, τίτλοι σπουδών, στοιχεία προϋπηρεσίας και ασφάλισης, έντυπα πρόσληψης και συμβάσεων ) Π1.2. Μηνιαίο Παρουσιολόγιο Προσωπικού Π1.3. Μηνιαία καταγραφή θεραπευτικών πράξεων Π1.4. Περιληπτική μηνιαία έκθεση δραστηριοτήτων ΠΕ 2 : Παροχή Υπηρεσιών (Ωφελούμενοι) Π2.1. Ηλεκτρονική βάση καταγραφής ασθενών, follow up (θα περιλαμβάνει το ιστορικό, το φύλλο καταχώρησης στατιστικών στοιχείων, αντίγραφο φύλλου παραπομπής, αντίγραφα γνωματεύσεων και σημειώσεις του θεραπευτή για την πορεία της θεραπείας. Π2.2. Βιβλίο κίνησης ασθενών Π2.3. Μηνιαίο Πρόγραμμα Παρουσίας της υπηρεσίας στα Κέντρα Υγείας Π2. 4. Κάρτα Ραντεβού ασθενούς Π2.5. Φύλλο Εποπτείας Π2.6. Αρχείο Αλληλογραφίας με υπηρεσίες και φορείς Π2.7. Κατάσταση καταγραφής ημερήσιας μετακίνησης οχήματος ΠΕ 3 : Προβολή -Δημοσιότητα- Δικτύωση Π3.1. Φάκελος ενημερωτικού υλικού (ανακοινώσεις, δελτία τύπου, τρίπτυχο, αφίσα) Π3.2. Αρχείο καταγραφής : 1) ενημερώσεων-παρεμβάσεων σε σχολεία και φορείς 2) εκδηλώσεων και δράσεων στην κοινότητα Π3.3. Φάκελος αλληλογραφίας με φορείς και υπηρεσίες Επιπλέον, θα γίνει η προμήθεια ενός επιβατικού οχήματος (με τη χρήση ρήτρας ευελιξίας).
Δείκτες Εκροών
  • 11204.Αριθμός ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας
  • CO20.Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων: Πληθυσμός που ωφελείται από αντιπλημμυρικά μέτρα
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 11207.Ποσοστό των ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις συγχρηματοδοτούμενες δομές στο σύνολο των ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιφέρεια

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.