Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτήρια του Δήμου Αρταίων - Α' ΦΑΣΗ
Άξονας: 2.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €960,000.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €960,000.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση 3 σχολείων του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα: α) του Γυμνασίου Γραμμενίτσας, με την ενεργειακή του αναβάθμιση από την ενεργειακή κατηγορία Ε στην κατηγορία Β του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). β) του Δημοτικού Σχολείου Χαλκιάδων, που περιλαμβάνει παλιό και νέο κτήριο, με την ενεργειακή τους αναβάθμιση από την κατηγορία Η και Δ αντίστοιχα στην κατηγορία Β+ του ΚΕΝΑΚ. γ) του Δημοτικού Σχολείου Καλαμιάς, στο οποίο συστεγάζεται και το Νηπιαγωγείο Καλαμιάς, με την ενεργειακή του αναβάθμιση από την κατηγορία Ζ στην κατηγορία Β του ΚΕΝΑΚ. Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: - Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά κελύφη των κτιρίων. - Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα. - Αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης (αντικατάσταση λέβητα καυστήρα πετρελαίου με αντλίες θερμότητας αέρα - νερού, θερμομόνωση σωληνώσεων κλπ). - Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα σύγχρονης τεχνολογίας (LED). Με την υλοποίηη του έργου επιτυγχάνονται πολλαπλασιαστικά οφέλη σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, με κυριότερο τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαμονής και μελέτης στις σχολικές μονάδες για τους μαθητές και τους εργαζόμενους σε αυτές.
Κρισιμότητα
Η αναγκαιότητα του εν λόγω έργου σχετίζεται με την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών σχολικών κτιρίων στο Δήμο Αρταίων, που αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες κτιριακές υποδομές, ώστε σε αυτές να μειωθούν άμεσα οι ενεργειακές καταναλώσεις και να αναβαθμιστούν οι συνθήκες άνεσης για τους χρήστες. η σημασία της προτεινόμενης Πράξης τεκμηριώνεται από τα ακόλουθα: • Οι κτιριακές υποδομές που επιλέχθηκαν και περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη Πράξη, αφορούν σχολικές μονάδες, με τους κύριους χρήστες να είναι παιδιά μικρής ηλικίας. Πρόκειται λοιπόν, για κτίρια όπου καταγράφεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, υψηλή επισκεψιμότητα. • Δίνεται μεγάλη σημασία στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δήμο, με στόχο της Πράξης να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της παιδείας. • Οι χώροι παρέμβασης είναι ενεργοβόρες κτιριακές υποδομές, των οποίων οι λειτουργικές δαπάνες και οι δαπάνες συντήρησης είναι ιδιαίτερα αυξημένες και επιβαρύνουν το δημοτικό προϋπολογισμό. Η προτεινόμενες παρεμβάσεις θα μειώσουν τις ετήσιες δαπάνες σημαντικά Η ενεργειακή αναβάθμιση των εν λόγω σχολικών μονάδων αποτελεί βασικό άξονα της Ενεργειακής Διαχείρισης του Δήμου, η οποία στοχεύει στη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια για τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων στις δημοτικές υποδομές και τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης των ιδίων πόρων του Δήμου Αρταίων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ζωής των κατοίκων του Δήμου Αρταίων. Η εν λόγω Δράση, μπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής για βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση των δημοτικών υποδομών που προωθείται στο Δήμο και να συνδεθεί με τα υπόλοιπα έργα που εκτελούνται ή που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, ως απόρροια της γενικότερης τοπικής πολιτικής για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα
Παραδοτέα της πράξης θα είναι τρία (3) ενεργειακά αναβαθμισμένα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Αρταίων και συγκεκριμένα α) του Γυμνασίου Γραμμενίτσας με την ενεργειακή του αναβάθμιση από κατηγορία Ε σε Β κατηγορία, β) του Δημοτικού Σχολείου Χαλκιάδων που περιλαμβάνει παλιό και νέο κτήριο με την ενεργειακή τους αναβάθμιση από Κατηγορία Η και Δ αντίστοιχα, σε Β+ και γ) του Δημοτικού Σχολείου Καλαμιάς στο οποίο συστεγάζεται και το Νηπιαγωγείο Καλαμιάς με την ενεργειακή του αναβάθμιση από Κατηγορία Ζ σε Β.
Δείκτες Εκροών
  • CO32.Ενεργειακή απόδοση: Μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των δημόσιων κτιρίων
  • CO34.Μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: Εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.