Κλιματική ανθεκτικότητα Ενεργές Προσκλήσεις Όλα τα νέα
Ανάπτυξη και λειτουργία Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών του Γ. Ν. Άρτας
Άξονας: 5.ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ
Πρόσκληση
Προϋπολογισμός
  • Τρέχων Συνολικός Προϋπολογισμός Πρότασης
    €33,440.00
  • Τρέχων Προϋπολογισμός Πρότασης
    €33,440.00
Διαρθρωτικό Ταμείο

Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Περιγραφή Έργου
Το έργο αφορά στην υποστήριξη της λειτουργίας στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών, μιας μονάδας ημερήσιας φροντίδας των πασχόντων από άνοια ή προγεροντική άνοια (Alzheimer) και άλλες συναφείς διαταραχές. Στόχος του έργου είναι η παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας σε άτομα με άνοια μέσω υπηρεσιών διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας, καθώς και η εξοικείωση ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας με τα θέματα της άνοιας, προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νοσούντες και η υποστήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στο Ιατρείο να δικτυωθεί και να συνεργαστεί με αντίστοιχες δομές που υπάρχουν ήδη στην περιοχή, όπως μη κερδοσκοπικές εταιρείες Alzheimer, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), Γηροκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ., συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των νοσούντων από φορείς και επαγγελματίες υγείας της περιοχής.
Κρισιμότητα
Είναι δεδομένη η ανάγκη ενίσχυσης του δικτύου υπηρεσιών για τους πάσχοντες από διαταραχές Μνήμης, οι οποίοι ολοένα και αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε η Αρ. Πρωτ.: Γ3α/Γ.Π.οικ.7706/30-2-2019 έγκρισης σκοπιμότητας της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας με την οποία προβλέπεται η ανάπτυξη της εν λόγω δράσης από το Γ.Ν. Άρτας. Επίσης, εκτός από την παροχή των υπηρεσιών στους πάσχοντες από το Ιατρείο, αναγκαία είναι και η διασύνδεση του Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών με τα Κέντρα Υγείας – ΤΟΜΥ και ενημέρωση – ευαισθητοποίηση γιατρών υπηρετούντων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα (Γενικοί Γιατροί ή Παθολόγοι Νοσοκομείων, γιατροί Κέντρων Υγείας ή Αγροτικών Ιατρείων) σχετικά με την άνοια, η οποία στοχεύει να καλύψει το έλλειμμα σχετικά με την ενημέρωση των εξελίξεων και γενικά της αντιμετώπισης της νόσου.
Αναμενόμενα Αποτελέσματα

Π.1.1 : Φάκελος επιλογής ωφελούμενων ασθενών και Μητρώο ωφελουμένων που θα περιλαμβάνει για τον καθένα έναν μοναδικό κωδικό, στοιχεία συμμετοχής των ωφελουμένων (ημερομηνία ένταξης και ημερομηνία ολοκλήρωσης, κλπ).
Π.1.2 : Φάκελος Ασθενών πασχόντων από διαταραχές Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών που είναι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα σχετικά στοιχεία (διάγνωση, πορεία θεραπείας, κ.α.). Τα απόρρητα ιατρικά στοιχεία του φακέλου θα φυλάσσονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
 Π.1.3 : Έκθεση προόδου λειτουργίας ιατρείου μηνιαία (αποτύπωση των επισκέψεων, συγκεντρωτικά στοιχεία κ.α).
Π1.4 : Φάκελος διασύνδεσης του Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών με τα Κέντρα Υγείας – ΤΟΜΥ και ενημέρωση – ευαισθητοποίηση γιατρών υπηρετούντων στην Π.Φ.Υ. σχετικά με την άνοια (ημερολόγιο επισκέψεων από τον νευρολόγο του Ιατρείου Μνήμης, αρχείο πραγματοποίησης ιατρείων άνοιας στα Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ και λοιπές δομές ΠΦΥ του νομού, αρχείο πραγματοποίησης «On-the-job training» των επαγγελματιών Υγείας των Δομών της Π.Φ.Υ. από τους επαγγελματίες Υγείας των Ιατρείων Μνήμης).
Π1.5 : Φάκελος εργαζομένων (συμβάσεις με προσωπικό, κλπ).
Π.1.6 : Παρουσιολόγια εργαζομένων με μηνιαία αποτύπωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Π.1.7 : Φάκελος πραγματοποίησης Ημερίδας (υλικό τεκμηρίωσης: πρόσκληση, ομιλίες, παρουσιάσεις, φωτογραφίες, παρουσιολόγιο, κλπ).
Π.1.8 : Φάκελος έντυπου υλικού (υλικό τεκμηρίωσης: αντίγραφο φυλλαδίων, κλπ).

Δείκτες Εκροών
  • 11204.Αριθμός ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Δείκτες Αποτελέσματος
  • 11207.Ποσοστό των ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας στις συγχρηματοδοτούμενες δομές στο σύνολο των ατόμων που ωφελούνται από υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιφέρεια

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να λαμβάνετε στο email σας όλες τις ενημερώσεις μας.